Hoe boek ik kosten die gedeeltelijk betaald werden via de KMO portefeuille in?

Het correct inboeken van kosten die gedeeltelijk betaald werden met de KMO portefeuille is iets complexer. We gaan er even vanuit dat de de betalingen als volg verliepen (met fictieve % als voorbeeld)

1. U betaalt 60% van uw opleiding aan een bedrijf dat de KMO portefeuille subsidies regelt (bv Sodexo)
2. Dit bedrijf voegt er 40% extra aan toe als subsidie en  stuurt het volledige bedrag dan door aan het bedrijf dat de opleiding verzorgt

Hoe deze aankoop op te nemen in Cashaca?

U boekt dit in als een combinatie van een aankoop (de factuur) en een ontvangst (de subsidie)

• U neemt de hele factuur van de opleiding op in uw boekhouding als een aankoop
  • U neemt de ontvangen subsidies op als een verkoop (=inkomsten). U kiest hier als type klant “particulier of instelling zonder BTW nummer”, als naam “KMO portefeuille” en als BTW % 0%. Verder is het ook belangrijk dat u aanduidt dat u deze verkoop niet opneemt in de BTW aangifte aangezien het hier niet om een echte verkoop gaat maar om een andere vorm van inkomen.

Om de betalingen van deze aankoop/verkoop te verwerken maakt u eerst via het menu instellingen > Rekening instellingen een extra rekening aan “KMO portefeuille”.

Daarna gaat u terug naar het overzicht van de verkopen en geeft u aan dat u de betaling van deze “Verkoop” (= de subsidies) ontvangen heeft op de rekening “KMO portefeuille”

Via het menu Betalingen > "Transfer tussen rekeningen" geeft u de betaling in die u van uw zakelijke rekening op uw KMO portefeuille rekening gestort heeft (de overige 60%)

In het overzicht van de aankopen geeft u tot slot aan dat u de volledige factuur betaald heeft vanaf uw KMO portefeuille rekening.