Hoe houd je een dagontvangstenboek bij?

Wat is een dagontvangstenboek?

Vroeger was een dagontvangstenboek een papieren boek waarin zelfstandigen alle verkopen noteerden waarvoor ze geen factuur opstelden. Tegenwoordig kan dit ook digitaal, zoals met het Cashaca digitale dagontvangstenboek. Desondanks wordt er nog steeds vaak met een papieren versie gewerkt.

Bij elke verkoop heb je de keuze om een factuur op te stellen of de verkoop op te nemen in je dagontvangstenboek. Zakelijke klanten verwachten meestal een factuur, omdat ze deze nodig hebben om BTW te kunnen terugtrekken. Als de koper een particulier is die niet specifiek om een factuur vraagt, ben je niet verplicht er een aan te maken en kun je gebruik maken van het dagontvangstenboek. Je mag echter ook kiezen om een factuur op te stellen.

Verder  heeft het geen belang hoe een verkoop betaald werd (bankkaart, cash, overschrijving, …). Je mag de verkopen steeds in het dagontvangstenboek opnemen ongeacht de betaalmethode.

Wat is het eenvoudigste: een dagontvangstenboek gebruiken of voor al jouw verkopen een factuur opstellen?

Indien je gedurende de dag veel kleine verkopen hebt aan particulieren, zou het opstellen van aparte facturen veel werk vragen. Daarom bestaat het dagontvangstenboek. Hierin hoef je slechts één keer per dag het totaal aan verkopen zonder factuur te noteren.

In een dagontvangstenboek moet je wel elke dag een waarde opnemen (dit kan 0 zijn) en moeten alle verkopen strikt chronologisch worden ingevoerd. Indien je slechts een beperkt aantal verkopen per dag hebt kan het daarom net minder werk zijn om voor elke verkoop een factuur op te stellen en niet met een dagontvangstenboek te werken.

Aan jou de keuze!

Hoe houd je een dagontvangstenboek bij?

Dit kan op papier. Bij de gespecialiseerd papierwinkels kan je hiervoor voorgedrukte boeken kopen. Je neemt de totalen dan maandelijks over in jouw digitale Cashaca boekhouding.

Maar volledig digitaal werken is natuurlijk ook mogelijk. Belangrijk hierbij is je moet kiezen voor een oplossing die aan alle wettelijke regels voldoet, zoals het digitale dagontvangstenboek van Cashaca. Een  Excel bestand gebruiken om je dagontvangsten bij te houden volstaat niet en kan boetes tot 4000 euro opleveren!

Wettelijke regels voor een digitaal dagontvangstenboek zijn immers zeer strikt. De software moet onder andere garanderen dat een ontvangst nooit meer kan worden verwijderd nadat deze is ingevoerd. Enkel correcties waarbij het origineel zichtbaar blijft, zijn toegestaan. Daarom is het beter te vertrouwen op specifieke Belgische software.

En wat als een klant achteraf toch een factuur vraagt?

Als je een verkoop eerder hebt opgenomen in het dagontvangstenboek en de klant vraagt later toch nog een factuur, geen zorgen. In Cashaca kun je achteraf een correctie doorvoeren in het dagontvangstenboek waarbij je de ingevoerde totalen verlaagd met het gefactureerde bedrag. De reden van de correctie die je dan moet invoeren is  uiteraard het aanmaken van een verkoopfactuur.

Contacteer onze gratis fiscale hulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!